Reiserapport nr 1 – Norge

Vi er i gang. Etter mange og lange dager med forberedelser seiler vi avgårde.

Reiserapport nr 1. - Bergen-Danmark

De første tre ukene har vært preget av mye vind, kaldt og vått vær. Vi har har bare hatt to dager med fint vær hvor vi har gått med lette sommerklær. Det dårlige sommerværet har likevel ikke preget stemningen ombord siden vi vet at om sommeren ikke kommer til oss, kommer vi til den. Været har gitt oss mange fine seilerutfordringer med mange etapper under god fart.

Den siste uken før avreise, lå TOMBA ved Bryggen i Bergen og hadde åpent skip for å presentere det flytende galleriet. Hanne Grete Einarsen sin kunst ble presentert for publikum. Åpningsdagen for galleriet var samtidig med torgdagene i Bergen, så vågen var full av båter. Vi var litt bekymret for hvordan vi skulle få besøket ombord når vi lå som båt nummer seks fra bryggekanten, men heldigvis var det noen som flyttet seg slik at vi kom helt inn til kaien. Etter en høytidelig åpning med tale og blomsteroverrekking til rederparet var båten åpen for besøk. Denne lørdagen kom det ca 100 personer ombord, både venner og familie av oss, men også andre som var interessert i galleriprosjektet. I de påfølgende dagene var det litt mindre besøk, men det virket som om galleriuken var en suksess.

De siste dagene før avreise var som ventet meget hektisk. Det ble en del sene kvelds- og nattetimer før vi fikk de siste tingene på på plass ombord. En blir vel egentlig aldri ferdig, men de viktigste elementene falt på plass lørdag formiddag. Vi hadde på forhånd regnet med at uansett hvor lang tidsfrist før avreise vi satte, ville vi få det travelt på slutten. Vi var derfor bevisst på å sette en fast avreisedato, og holde fast ved den.

Avreisedagen 19. juni kom med regn i luften. Bilen ble fylt med de siste tingene og lastet ombord. Hvordan skulle vi få plass til alt rotet? Og hvorfor har vi tatt med oss så mye tull og unødvendige ting? Skipperen trengte hjelp av svigermor for å roe seg ned og få tingene på plass. "Dere får nok bruk for det, skal du se".

Det var veldig kjekt å oppleve at så mange var møtt opp for å si farvel. Marius sine venner hadde også møtt opp, og tok farvel med ham på en kafé. En av dem hadde for anledningen dresset seg opp med en offisersuniform, og tok seg skikkelig flott ut.

Vi hadde regnet med at det skulle vemodig, men til tross for at det var noen tårer i øyekroken var det egentlig en lettelse å kaste loss. Endelig var vi underveis.

Den første etappen gikk nordover til Frekhaug for å besøke Tina sin tante som hadde bursdag. Vi var invitert på bursdagsmiddag før vi reiste. Jeg snakket med min eldste bror Harry samme dag. Han hold på å le seg i hjel da jeg fortalte at vi hadde tatt feil av retningen og gått nord i stedet for syd. "Det er nok best at dere går hjem igjen, jeg tror ikke dere har noe der ute å gjøre." Han kunne da vel ikke tro dette på alvor?

Etter at vi på alvor satte kursen sørover tok vi det litt smått for å venne oss til det nye livet. Første overnatting i Austevoll, deretter Haugesund. Været i Haugesund innbydde ikke til vår vanlige spasertur i byens gater. Regnet høljet ned, men vi fikk vårt tradisjonelle besøk på en pizzarestaurant før vi seilte videre. Denne gangen sponset av Tinas fetter som avsskjedsmiddag. Etappen til Skudeneshavn bød på fin seilevind, så vi krysset oss sørover langs Karmøy. Vår gjest Cathrine, en av Oda sine klassevenninner så ut til å trives selv om været ikke var det beste.

St. Hans aften ble tilbragt på Rott, en liten øy vest for Stavanger. Heller ikke nå var været slik at det innbød til uteaktiviteter. Tidligere på dagen blåste det plutselig opp til liten vestlig kuling, og vi søkte nattehavn på øyen som har en fastboende familie. Dagen etter var det fremdeles litt ruskete da vi satte seil mot Egersund hvor Cathrine skulle mønstre av. De siste timene før vi gikk inn Nordagapet til Egersund var vi sliten og lei, så seilene ble tatt inn og vi gikk for motor. Vi var ikke de eneste som tenkte slik, for to andre båter var også lei av kryssing seint på kvelden.

Etter to netter i Egersund med kinobesøk og avslapping kom nordavinden og ga oss skikkelig bør på veien sørover til Mandal. Vi ankom Mandal litt før midnatt etter en dag med sterk vind. Det blåste 14-16 m/s (stiv kuling) hele dagen, med kast som ble målt opp i 27 m/s. Vi seilte hele tiden med genua og hadde en gjennomsnittfart denne dagen på 7 knop, noe vi var veldig godt fornøyd med. Solen skinte fra klar himmel denne dagen, og med den sterke vinden i ryggen hadde vi en veldig fin dag på sjøen.

Planen var nå å seile til Kristiansand for å besøke familien der. Men på grunn av at det meldte kuling i Skagerrak dagen etter ønsket vi å gå til Danmark så snart som mulig. Familiebesøket ble det desverre ikke noe av. Det var litt rart å seile ut fra kysten og vite at vi ikke skulle trå på norsk jord på et helt år.


Comments are closed.