Reiserapport – Jule- og nyttårsfeiring i Karibia

Jul med sand mellom tærne, julemiddagen på stranden og julesanger rundt juletreet. En nokså spesiell jul i Admirality Bay på Bequia sammen med 120 skandinaver.

Men juletreet i år var litt spesielt. Det var ingen pynt på det i år, men det er kanskje ikke så rart siden "treet" var en gummibåt på stranden. Men den gjorde nytten, og det var både koselig og gøy å synge julesanger sammen med svensker og dansker mens vi gikk rundt båten.

Juleaftens formiddag var vi samlet hos norsk/svenske Mariann, en fastboende dame som kom til øyen for mange år siden og har bodd her siden. Hun har laget en tradisjon av å samle skandinaviske seilere på juleaftens formiddag hjemme hos seg og serverer pekkerkaker og gløgg. Dette er tydeligvis en tradisjon som seilerne setter pris på, for i den overfylte hagen hennes traff vi mange kjente og nye seilerfjes.

 

Oda og Anja begynte å bli litt utålmodig ut på ettermiddagen, julegavene ventet ombord. Men Anja hadde likevel tid til å pynte seg litt. På stranden fikk hun laget rastafletter som Oda hadde fått dagen før. Det var litt av en tolmodighetsprøve å sitte stille i nesten to timer mens damen lugget og laget flettene. Vel ombord igjen var det klart for julegavene. Det var ikke så mange av dem, men det var likefullt spennende og gøy å sitte på dekk i solskinnet og åpne julegavene. Anja var som vanlig oppleser. Hun hentet gavene og leste på lappen og ventet spent på mens gaven ble åpnet.

Ved solnedgang klokken seks om ettermiddagen samlet alle skandinaver seg på stranden for å spise julemiddagen. Vi hadde leid Willy til å arrangere grillfest på stranden for oss. Han hadde satt opp bord og benker og grillet masse deilig mat til oss, kylling og svinekjøtt. Willy, den hyggelige smykkemakeren, kunnde daglig observeres der han seilte i den litte båten sin for å selge smykkene sine til seilerne.

 

Til middagen var vi samlet ca 100 voksne og 20 barn. Ut på kvelden kom de som ikke hadde fått plass ved middagsbordet på stranden. Gummibåtene lå tett parkert langs stranden, og det var livlig julesang og gang rundt juletreet. Dette er nok en juleaften som de fleste aav oss vil huske lenge. Romjulen ble brukt til masse bading, leking og ballspill på stranden.

 

Nyttårsaften ville vi gjenta suksessen og leide Willy på nytt til å sette opp bord, benker og grill. Men denne gangen skulle vi grille maten selv. Alle hadde på forhånd kjøpt hummer som skulle grilles. Humrene var av en litt annen type enn den vi får hjemme. Denne varianten hadde ikke klør. Prisen for hummeren var ca 80 kroner per kilo.

 

Ca klokken ellve begynte folk å bryte opp fra stranden og kjørte inn til byen. Her samlet folk seg på restaurantene for å vente på årsskiftet ved midnatt. Det var stappende fullt over hele byen. Det ble rapportert om folk som måtte vente i nesten en time for å få servering på barene.

Ved midnatt begynte folk å sende opp reketter. Vi var litt urolig for at noen av dem skulle lande på båten og lage brann ombord, men fyrverkeriet var såpass beskjedent at det ikke var noen grunn til bekymring.

Første nyttårsdag reiste vi til den andre siden av øyen og spiste lunsj i Frendship Bay sammen med Are, Vigdis og Alexandra (9) på Il Moro De Venezia og Eva, Even med barna Trym, Tale og Tea på 3T. 3T har sin egen hjemmeside hvor du kan følge deres jordomseiling på.


Comments are closed.