Sosalt i Horta

Etter å ha fått juling i tolv døgn i dårlig vær fra Bermuda, var det delig å komme i land på Horta i Azorene.

Med et tjuetalls båter i marinaen på Horta, hører en skandinaviske språk over alt. Halparten av disse er norske, så det kryr av kjente seilere i byen. Dermed ligger alt til rette for å ha det sosiale liv som vi savnet litt når vi seilte litt utenfor allfarvei i forhold til de andre båtene vi var blitt kjent med. Azorene er det siste stedet hvor alle seilere stikker innom før alle velger hver sin rute hjem, så for mange av oss ble dette et farvel til gode venner vi har lært å kjenne det siste året. Den uken vi har vært her har det vært gøyale, koselige og sosiale sosiale sammenkomster nesten hver dag .

Vinsmaking

For og finne frem til den beste portugisiske vinen arrangerte vi på TOMBA en vinsmakingsaften. Opplegget var seriøst med vurderingsskjema som var laget av Oda. Hver båt fikk sitt skjema med en tegning som passet til båten. Nefertiti (S), Night (S), Con Amore (N), Wild Bird (N) og Petit Piton (N) fikk hvert sitt kjema med en tegning knyttet til båtnavnet.

Pannekakefest

Villfuglene Line og Jørgen inviterte deretter alle skandinaver til pannekakekveld ombord. Stakkars Line stekte over 100 pannekaker før alle sammen ble mette. Jeg ville nok ha slitt litt med å steke så mange pannekaker, men Line hadde smilet på plass hele tiden. Med alle gjestene vel ombord i cockpiten, ble båten så tungt lastet at vannet kom inn gjennom lenseåpningene i cockpiten. Ingen grunn til å klage, det var jo bare å ta av seg på beina. Men det hadde neppe vært å anbefale å kaste loss med så mange personer ombord.

Bakalao

Con Amore med Susanne og Tommy hadde sin femtende bryllupsdag på Azorene, og inviterte hele gjengen til bakalao kalas. Susanne disket opp med tre digre panner med bakalao, så selv om det var mellom tretti og førti gjester ombord var det ingen som gikk sultne på land igjen. Vi trakk oss forholdvis tidlig tilbake, men først ved firetiden om natten hadde siste gjest fått nok bakalao - eller var det noe annet som ble fortært så sent?

Seilbåtregatta

Jan Birger på Indian Summer fra Holmetrand arrangerte en seilbåtregatta med selvbygde båter. Alle fikk utdelt hver sin haug med kvister og en plastpose. Med dette og tape skulle alle i løpet av tre timer bygge en båt som skulle krysse Havnebassenget i Horta, en distanse på ca 300 meter. Alle gikk til oppgaven med stor alvor og entusiasme. Jan Birger var nok favoritten, for han hadde vært gjennom dette før. Mange spennende, og mer eller mindre kreative båtkunstruksjoner så dagens lys i løpet av disse timene. Ikke alle var like sjødyktige viste det seg. En svenske hadde ikkåe tilstrekkelig bakkast, s den kantret ved sjøsetting. Det var ikke tid til ombygging, så her ble løsningen å knytte en stein i en snor under kjølen. Dermed ble det den eneste båten med senkekjøl. Som ventet gikk Jan Birger sin Indian Summer av med seieren, men fikk uventet kamp av svenske Mare som kom i må samtidig. Tomba gjorde det og bra og kom på tredje plass, og siste båt i mål. Det ble gitt premier, en tube Kavli baconost, for alle båtene som sank, den styggeste og den mest kreative båten. De tre første båtene fikk hver sin flaske vin. Alle premier ble gitt av arrangøren Indian Summer.

Maling

Av andre viktige aktiviteter er selvfølgelig malingen av båtens logo på kaien. Det bringer ulykke over båten dersom en ikke maler sitt eget merke før en seiler ut fra Horta. Hver dag kan en derfor se mannskap som maler mer eller mindre kunstferdige malerier på betongen i marinaen. For vår del var det Oda, Anja og Tina som stor for malingen. Vi var godt fornøyd med resultatet, så nå kan vi trygt seile videre.


Comments are closed.