Reisebrev 15b - Winwardøyene

Mustique (2.1.2005-5.1.2005)

Etter en deilig jule- og nyttårafeiring på Bequia satte vi kursen for for Mustique. Blandt mange er øyen blitt kjent som landstedene til berømtheter som Mick Jagger, Bryan Adams, Phil Collins og mange andre. Hele øyen er privateid og mange av stedene er utilgjengelig for folk flest. Mustique er en vakker øy, så det er ikke rart at disse storhetene har slått seg ned her.

Basils Bar nede ved stranden er berømt, og det er stor sjanse for å se berømtheter her, men den eneste vi så snurten av var Mick Jagger som raste forbi i bilen sin.

Union Island (5.1.2005-11.1.2005)

Planen var å seile til Union Island og bruke denne øyen som base for snorklingen på Tobago Cays, men i dagene etter nyttår var ikke været av det beste. Det blåste kraftig fra øst. Dette ville normalt ikke medføre noen problemer p å Tobago Cays, men daglige, heftige regnbyger gjorde det litt utrivelig. Dermed ble vi liggende i Clifton på Union Island. Dette var for så vidt ikke noe dårlig løsning, for byen var et trivelig sted. Den var enkel, og på grensen av å være slum, men det var koselig å rusle rund i hovedgaten. Byen var passe doven og lat, og dette passet oss godt.

I bukten utenfor byen lå det en liten holme hvor en tiltakssom herre hadde laget seg sin egen bar. Her samlet vi de norske båtene Il Moro de Venezia (Vigdis, Are og Alexandra (10)) og Con Amore (Susanne og Tommy) til et trivelig barbesøk. For å komme dit måtte du kjøre i båt. Korallrevene i bukten gjorde det vanskelig å komme frem, så vi som besøkte baren for første gang måtte ut i vannet for å manøvrere båten helt frem.

Våre julegjester, Tina sine foreldre Laila og Tor, reiste med fly herfra til St Lucia for å reise videre til sitt planlagte opphold i Mexico.

Carriacao (11.1.2005-13.1.2005)

Denne øyen ble bare et stoppested og innsjekkingssted for Grenada. Bare en liten mil sør for hovedstaden Hillborough ligger Sandy Island. Øyen er en knøttliten idyllisk øy med hvite strender omgitt av koraller. Ankringsforholdene var dårlige, så vi hadde bare et ettermiddagsopphold her, men timene på land ble brukt godt. I korallrevet var det spennende muligheter for snorkling. Sammen med jentene tilbrakte vi noen timer med å kikke på flotte fisker med spennende farger og fasonger.

Skulle gjerne overnattet her, men med mye vind og de dårlige ankringsorhold gikk vi heller noen mil sørover til Tyrrel Bay for å gjøre oss klar til seilasen til Grenada. Se egen artikkel med stemningsskildring fra Tyrrel Bay.

Grenada (13.1.2005-23.1.2005)

Grenada har en litt spennende historie fra nyere tid. En turbulent tid fulgte selvstendigheten i 1974. I 1979 tok den venstreradikale Maurice Bishop makten med et kupp. Bishop hadde Fidel Castro som ideal og skulle gjøre Grenada om til en sosialiststat. Han jobbet særlig med forbedring av helse- og utdanningssystemene. Metodene hans førte alle som opponerte mot ham i fengsel. I 1983 ble Bishop tatt til fange av sin nestkommanderende og hæren, men satt fri igjen av en stor samling av innbyggerne som likte hans regime. Men friheten ble kort; like etter ble både han og halve regjeringen tatt til fange igjen og henrettet. Amerikanerne, sammen med noen av de øst-karibiske statene, iverksatte en "redningsaksjon" og invaderte øyen. I dag er forholdene rolige og stabile på øyen, og demokratiet fungerer bra.

I september 2004 ble øyen rammet av orkan for første gang siden 1954. 8. og 9. september kom orkanen Ivan feiende opp fra Trinidad med voldsom styrke. I marinaene sør på øyen ble så godt som samtlige båter som stod på land ble ødelagt. Godt over 200 båter i to av marinaene sør på kysten ble ødelagt. Da vi var der, halvåret etter, lå det fremdeles mange båter på siden med hull i skutesiden og havarert rigg. Overalt på øyen kunne en se blå presenninger etter at takene på mange av husene var blitt blåst bort, bygninger lå i en ruinhaug, og en av kirkene i hovedstaden St. George hadde bare tårnet igjen. Mye av skogen var blitt lagt flat og over 90% av alle muskatnøtt-trær på "the Island of Spices" var blitt ødelagt.

I Pricly Bay, syd på øyen fikk vi besøk av journalist Terje Valestrand og Jan M Lillebø fra Bergens Tidende. Jan var med oss på vår første tur da båten ble hentet fra Danmark. De ville lage en reportasje om langturseiling i varme farvann.

Etter at BT hadde reist hjem tok vi oss en rundtur på øyen. Bilturen rundt øyen startet på morgenen og tok oss først til St. George. I løpet av dagen besøkte vi krydderplantasjer, en muskatnøttfabrikk og mye mer. Grenada er vakker og innbyggerne er vennlige. De selv hevder at det ikke finnes bedre mennesker enn dem i hele Karibien, men vi fikk likevel et inntrykk av de er en smule late, egentlig slik som i resten av Karibien. Da krisen kom med orkanen Ivan var det stort sett ingen lokale som jobbet med gjenoppbyggingen. Hjelpearbeiderne kom fra andre øyer i nabolaget.